| Pikaruoka, Ravitsemus, Reseptit, Terveellinen arki
Pinaattiletut

Valurautaisessa lettupannussa paistetut pinaattiletut ovat parasta arjen pikaruokaa! Lettujen lisukkeita voi vaihdella loputtomiin. Itse pidän eniten perinteisestä ja yksikertaisesta puolukkalisukkeesta. Täytteeksi sopii mainiosti esim. kylmäsavulohi, eri tahnat ja raikas kermaviiliin/Imat fraiche:en tehty kastike.

Koska itselläni on gluteeniton ruokavalio käytän vaihdellen eri gluteenittomia jauhoja. Tattari sopii todella hyvin, samoin tumma riisijauho ja teffjauho. Reseptiä voi myös muokata vegaaniksi – vaihtamalla maidon kasvimaitoon, perinteisen voin kookosöljyyn ja jättämällä kananmunat pois. Vegaani-versiossa lisäisin taikinaan hiukan leivinjauhetta.

LETTUTAIKINA (8-10 isoa lettua – MONTA pientä lettua)

5 dl nestettä (3 dl maitoa/kauramaitoa/riisimaitoa + 2 dl vichyä)

3 kananmunaa

200 g tuoretta pinaattia (tai pakastepinaattia)

3 dl gluteenittomia jauhoja

1/2 dl sulatettua voita

1 tl suolaa

voisulaa paistamiseen

Vatkaa maitoon kananmunat, pinaatti, jauhot ja sulatettu, jäähdytetty voi. Lisää suola ja anna turvota noin puoli tuntia. Lisää 2 dl kuplivaa kivennäisvettä ennen paistoa.
Nauti!

| Ravitsemus, Terveellinen arki, Vastustuskyky, Yhteistyö
Miten helliä suolistoa?

Suolistosta huolehtiminen on yksi lempiaiheistani, sillä suoliston terveys on tasapainoisen ja terveellisen elämän kulmakivi. 

Suoliston terveys heijastuu kokonaisvaltaisesti kehon ja mielen hyvinvointiin: hormonitasapainoon, immuniteettiin, hermostoon, painoon ja jopa mielialaan. Suolistoa kutsutaankin usein myös toisiksi aivoiksi, sillä suolistossa on pitkälle kehittynyt hermosto. Suuri osa, arviolta jopa 90%, hyvän olon välittäjäaineesta serotoniinista valmistuukin juuri suolistossa. 

Suolistossa on sata kertaa enemmän bakteereja kuin elimistössä soluja. Pro- ja prebiootit kuuluvat elimistön hyviin bakteereihin. Ne ovat eliittijoukkoa kaikkien miljardien bakteerien joukossa, joita kuljetamme jatkuvasti mukanamme. Nämä hyödylliset bakteerit huolehtivat terveestä ruoansulatuksesta pilkkomalla ruoka-aineita, muodostamalla vitamiineja ja vahvistamalla vastustuskykyä. Toivottavaa olisi, että tämä eliittijoukko olisi voiton puolella suolistossamme. Bakteerien taistossa ratkaiseva rooli on suolistolla ja sen kunnolla. Useat ovat kuulleet pro- ja prebiooteista, mutta mikä näiden kahden ero on? 

Probiootit ovat hyviä bakteereja. Useimmille tuttuja maitohappobakteereita ovat laktobasillit ja bifidobakteerit. Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka edesauttavat vatsan ja suoliston hyvinvointia ja vahvistavat kehon vastustuskykyä. 

Prebiootit ovat puolestaan probioottien ruokaa eli sulamatonta kuitua. Ne muodostavat probiooteille suotuisan kasvuympäristön ja ovat näille parasta ravintoa. Prebiooteille tarvitsee antaa vain yksi edellytys: jossain oman suoliston kätköissä täytyy olla hyviä bakteereja. Niitä voidaan sitten vaalia prebioottisella ravinnolla ja antaa niille siten koko ajan lisää voimaa huonoja bakteereita vastaan1. 

Yhdessä prebiootit ja probiootit tukevat suoliston hyvinvointia ja immuniteettiamme. 

Suoliston terveysongelmat ja epätasapainotilat ovat yleisiä. Ärtyneen suolen oireyhtymää esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta2. Tämän lisäksi lievemmät suolisto-oireet, jotka kielivät bakteerikannan muutoksista, ovat hyvin tavallisia. Epätasapainossa oleva suolisto voi viestiä monin eri tavoin. Oireina voivat olla erityisesti ilmavaivat, turvotus sekä muut kiusalliset ruoansulatusongelmat. Suoliston epätasapaino näkyy myös iho-ongelmina ja peilautuu mielialaan ja vastustuskykyyn. Lisäksi se saattaa aiheuttaa haasteita painonhallinnassa. 

Itse aloin kiinnittää huomiota suolistoni kuntoon noin kymmenen vuotta sitten. Opiskeluaikoina kärsin jatkuvasti flunssasta ja niiden seurauksena korva- ja poskiontelontulehduksista. Toistuvat antibioottikuurit tulivat myös tutuiksi. Vasta siinä vaiheessa, kun aloin kärsiä refluxista ja minulle puhkesi vilja-allergia, ymmärsin, että tilanteelle pitää tehdä jotakin. 

Tuohon aikaan ei juurikaan puhuttu suoliston hyvinvoinnin merkityksestä tai siitä,  millä tavoin sitä voisi tukea tai miten kokonaisvaltaisesti suoliston kunto meihin vaikuttaa. Informaatiota ei löytynyt ainakaan samassa mittakaavassa kuin tänä päivänä. Päätin kuitenkin syventyä asiaan ja aloin tukea suolistoni kuntoa muuttamalla ruokavaliotani ja nauttimalla suoliston bakteerikantaa tukevia valmisteita, kuten A. Vogelin Molkosan-valmistetta. Vaste tähän elämänmuutokseen oli yllättävän nopea, mutta se vaati pitkäjänteistä työtä ja johdonmukaisuutta. Närästys loppui ja allergiaoireet rauhoittuivat, kun pääsin jyvälle niiden aiheuttajista. 

Kulunut alkusyksy on ollut hyvin antoisaa aikaa, mutta myös yllättävän kiireinen. Ajoittaiset stressin tunteet ovat välillä nostaneet päätään, mutta onneksi arjen perusrutiinit ja terveellinen ravinto ovat pitäneet tilanteen rauhallisena. Tunnen oman kehoni kuitenkin varsin hyvin ja tiedän, millä tavoin se reagoi stressipiikkeihin. Kun flunssa yrittää iskee päälle, ihoni alkaa reagoida tai kroppani alkaa mennä jumiin, tiedän heti, että nyt tulisi ottaa enemmän aikaa palautumiseen. Onnekseni olen välttynyt tältä tilanteelta ainakin toistaiseksi. Siitä voin ainakin osittain kiittää alkukesällä järjestettyä A. Vogel Suomessa -koulutuspäivää, jonka puitteissa muistin, että kesän jälkeen on hyvä hetki helliä suolistoa hiukan ahkerammin. Siellä sain maistaa Molkosan Fruitia ensimmäisen kerran ja päätinkin lisätä sen syksyn arkirutiineihini. 

MITÄ MOLKOSAN ON?
Täysin luonnollinen Molkosan on maitohappokäynyt laktoositon heratiiviste, jota valmistetaan puhtailla alppiniityillä laiduntavien lehmien luomumaidosta. Molkosan sisältää runsaasti L+-maitohappoa, joka tehostaa ruoansulatusta ja rauhoittaa vatsaa. Se luo suotuisan ympäristön suoliston hyville bakteereille. Molkosanin voidaan sanoa olevan prebiootti, sillä se auttaa terveen bakteerikannan kasvua suolistossa. Samalla se myös muodostaa puskuroivan suojakalvon vatsalaukun sisäpinnalle, joka auttaa silloin, kun vatsaa polttaa ja närästää. Mitä enemmän L+-maitohappoa suolistossa on, sen paremmin hyvät bakteerit viihtyvät ja sitä tehokkaammin ruoansulatus toimii. Huonot bakteerit puolestaan eivät pidä L+-maitohaposta eivätkä pysty elämään hyvien bakteerien valtaamassa suolistossa. 

MITEN MINÄ KÄYTÄN MOLKOSANIA:
Olen käyttänyt valmistetta kahdesti päivässä. Aamulla olen käyttänyt ruokalusikallisen Molkosan Originalia (linkki) veteen sekoitettuna ja illalla ennen päivällistä olen ottanut puoli ruokalusikkaa Molkosan Fruitia (linkki). 

Viime päivinä olen oppinut, että Molkosania voi käyttää ulkoisestikin. Tuttavani kertoi, että Molkosania voi käyttää kutisevaan ihoon ja finneihin. Aion ehdottomasti kokeilla! Toinen hyvä vinkki on, että Molkosania kannattaa lorauttaa salaatinkastikkeeseen viinietikan sijaa. Käyttötarkoituksia on toisin sanoen monia! 

MITEN SYÖDÄ BAKTEERIT ONNELLISIKSI?
Molkosanin lisäksi voimme tukea suoliston bakteerikantaa huolehtimalla ruoansulatuksesta ja vatsan toiminnasta. Olennaista on pyrkiä syömään terveellistä, kasvisvoittoista ja kuitupitoista ruokaa ja nauttia riittävästi marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Turhia lääkekuureja ja tulehduskipulääkkeiden syömistä tulisi välttää. 

Ruoan suhteen panostaisin ennen kaikkea monipuolisuuteen, jotta voimme kasvattaa monipuolisen bakteerikannan. Tämän lisäksi suosittelen välttämään turhia sokereita. 

1. Syö fermentoituja ruoka-aineita eli probiootteja sisältäviä ruokia, esimerkiksi kefiiriä ja hapanmaitotuotteita, kuten makeuttamatonta turkkilaista jogurttia, hapankaalia, hapankurkkuja, kombuchaa ja kimchiä.

2. Vältä sokeria, sillä se vaikuttaa negatiivisesti suolen bakteeritasapainoon.

3. Suosi proteiinipitoista, mielellään ulkona vapaana kasvatettua lihaa, kanaa ja kalaa.

4. Nauti runsaasti hyvälaatuisia rasvoja, kuten oliiviöljyä, seesamiöljyä, kookosöljyä, luomuvoita, avokadoa, pähkinöitä ja siemeniä.

5. Pidä huolta riittävästä liikunnasta ja unesta.

6. Anna mielelle aikaa levätä. 

Jokainen voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa todella merkittävästi tekemällä järkeviä ravintovalintoja, välttämällä prosessoitua ruokaa ja tukemalla suoliston bakteerikannan tasapainoa.

Kaikki riippuu siitä, millaista ruokaa suoliston työntekijöille tarjoaa! 

Yhteistyössä A.Vogel Oy:n kanssa. 

1Enders, Giulia. Suoliston salaisuus. Otava. 2015
2http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068